Акредитована Висока школа струковних студија за криминалистику и безбедност у Нишу.

НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ – УВОД У НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК | КиБ, Ниш

НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ – УВОД У НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК

Информиција да је 108 студената и професора Високе школе струковних студија за криминалистику и безбедност из Ниша изразило жељу да се учлани у чланство СУБНОР-а Србије и да свој пуни допринос у неговању традиција, развијању патриотизма и другим активностима борачке организације одушевила је све присутне на трибини коју су СУБНОР Србије града Ниша и Висока школа струковних студија за криминалистику и безбедност организовали и извели у свечаној сали Дома војске у Нишу. Знак је ово да ће већ плодна сарадња СУБНОР-а и Високе Школе бити подигнута на још већи ниво и да од симбиозе искуства и знања дугогодишњих чланова СУБНОР-а и ентузијазма, креативности и инвентивности новопридошлих младих студената тек треба очекивати вредне резултате. Видело се и на трибини у Нишу да млади, који су стрпљиво стајали и пратили ток трибине у препуној сали, стварају једну особеност која свих ових година заправо недостаје у раду свих борачких и патриотских удружења, а то је да заправо организација свих активности у неговању традиција и развијању патриотизма има смисла само ако се тим идејама надахњују млади, они који долазе и који у наредниом годинама треба да преузму на себе ширење родољубља и љубави за своју земљу и њену слободарску историју.

На трибини у Нишу по теми „Нато агресија на Србију – увод у нови светски поредак“ говорили су директор ВШСС за КИБ Ниш проф.др Веселин Конатар, генерал-мајор у пензији проф.др Миодраг Гордић и генерал-пуковник у пензији проф.др Бранко Крга, док је улогу модератора имао председник нишког градског одбора СУБНОР-а пуковник у пензији Анђелко Милићевић. Посебан колорит програму трибине дали су, како смо већ рекли, својим бројним присуством студенти Високе школе струковних студија за криминалистику и безбедност и професори Музичке школе из Ниша и ученици нишке гимназије „Бора Станковић, који су извели занимљиве рецитаторске пасаже, док је дубок утисак на све у сали оставила професорица соло певања Нада Николић надахнутим извођењем песама о јунацима са Кошара. Вредност трибине препознали су и многи грађани југа Србије и града Ниша, а посебно бележимо присуство команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, саветника министра одбране генерал-мајора у пензији Милорада Ступара, заменице градоначелника и председника скупштине града Ниша Душице Давидовић и Бобана Џунића, познатог обавештајца генерал-потпуковника у пензији Јована Милановића, представника СУБНОР-а из Ниша, Врања, Топлице, Трговишта и многих других. Посебно је значајно, како рече модератор Анђелко Милићевић, што је трибини присуствовало девет генерала који су командовали јединицама у одбрани Србије од злочиначке алијансе, као и чињеница да су млади добили прилику да чују праву истину о агресији НАТО снага на нашу земљу.

Професор др Веселин Конатар је у надахнутом излагању посебно указао на харангу која је вођена против Србије у годинама пред рат 1999. године, како у светским медијима, тако и у свим органима Нато држава. „Сви смо били србофашисти, србокомунисти, понављала се мантра о историјској кривици Срба – рекао је др Конатар – Рат против Срба се и данас води несмањеном жестином на свим нивоима. Велике силе воде геополитичке игре онако како њима одговара, а на нама је да образујемо младе људе, ако треба да водимо прави рат за њихова срца, душе и умове, како би они знали шта је патриотизам и отаџбина, речи које се, на жалост, све мање чују у Србији“.

Проф. др Миодраг Гордић је одржао занимљиво казивање о учешћу РВ И ПВО у одбрани СР Југославије пре 25 година, злочинима агресора, иновацијама ракеташа у рату и мало познатим чињеницима да смо српско небо заправо на висинима изнад осам хиљада метара бранили са 10 авиона и 32 ватрене јединице система КУБ и НЕВА, којима се објективно могли штитити само 13 посто српске територије и 7 посто територије у условима електронског ометања. Професор Гордић се посебно осврнуо на терминолошке контраверзе у вези рата 1999. године и том приликом нагласио: „Не постоје никакви разлози да агресију НАТО алијансе називамо разним еуфемизмима, арго или тајним речима, које у суштини треба да некако умање злочине оних који су погазили све међународне и људске законе и починили невиђена злочинства према српском народу, грађанима Републике Србије, па чак и српској деци. Ова трибина и сличне активности су путоказ како се треба борити за истину о НАТО агресији, али и да морамо учинити напор да спречимо појаве, попут, на пример, чињенице да наши ђаци у средњим школама у уџбеницима имају само једну и по страну о НАТО агресији, а и од тога је пола политиканство. Прави пример како се чувају традиције, брине о породицама погинулих и гради патриотизам је командант Копнене војске генерал Симовић, за њим треба да идемо“.

Генерал-пуковник у пензији Бранко Крга је у свом говору указао на драгоцене информације о догађајима из предисторије рата и подвукао да се наша мала земља јуначки борила против највеће оружане силе у историји ратовања. „Неки кажу да смо капитулирали, али како онда објаснити да ниједна јединица Војске Србије, никад и нигде, није положила оружје. Поуке из Нато агресије су да је рат реалност времена у коме живимо, те да се савезник не бира и тражи када се већ ушло у кризу или рат. Дипломатија не може све да реши и неопходно је да земља има тврду моћ како би се бранила. Данас смо подвргнути многим притисцима, али ситуација, ипак, није тако црна. Расположење младих људи је такво да смо несумњиво спремни да бранимо територијални интегритет земље, јачамо из дана у дан опремање и наоружавање српске војске, док и многи други детаљи говоре да имамо снаге да се одупремо притисцима и сачувамо целовитост државе“.

Учесницима и гостима трибине обратио се и генерал-мајор у пензији Милорад Ступар, пренео поздраве од министра одбране Милоша Вучевића и његову жељу да се формира нови систем одбране у Републици Србији који ће гарантовати мир и безбедност грађанима Србије. „Градимо војну неутралност, корпоративну безбедност и концепт тоталне одбране, пошто је јасно да уколико желите да вас велики поштују морате имати јаку привреду, добру дипломатију и борбену моћ. Међународно право се очигледно заснива на сили јаких и морамо се супростављати свим војним и невојним средствима онима који угрожавају суверенитет и безбедност Србије“

Директор Високе школе струковних студија за криминалистику и безбедност проф.др Веселин Конатар уручио је на крају трибине грамату генерал-пуковнику у пензији Бранку Крги за сарадњу и допринос у реализацији наставног програма и афирмацији високошколске установе, док је проф.др Миодраг Гордић уручио команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу знамење херојске 250.ракетне бригаде у виду сертификата дела невидљивог Ф-117, који је, ипак, за српске ракеташе био видљив.

Зоран Миладиновић

https://www.subnor.org.rs/nato-agresija-na-srbiju-uvod-u-novi-svetski-poredak